Povijest Provincije Majke Dobrog Savjeta

Sestre milosrdnice došle su iz Zagreba u Rijeku 1. studenog 1858., na poziv Komisije dobrotvornosti Rijeke, da bi preuzele brigu za bolesnike, siromahe i siročad u gradskoj bolnici – ubožnici, gdje su i stanovale. Bila je to prva bolnica koji je izvan Zagreba preuzela Družba sestara milosrdnica. Sestre su pripadale svim narodnostima Austro-ugarske monarhije, a najviše ih je bilo iz Slovenije, Austrije, Hrvatske i Češke. Milosrdnički zanos i služenje ubrzo su urodili duhovnim zvanjima iz Rijeke i okolice.

Godine 1907. ubožnica se odvojila od bolnice, siromasi su se odselili u novu zgradu (Gradska ubožnica, izgrađena zadužbinom braće Branchetta), a za bolnicu se počela uređivati bivša zgrada Vojne akademije. Sestre su tako djelovale na dva mjesta.

Nakon Prvog svjetskog rata, kada su ovi krajevi bili pod talijanskom vlašću, sestre su iskusile velike poteškoće budući da se Vrhovna uprava Družbe nalazila izvan Italije što je smetalo Upravi bolnice. Da bi sestre mogle nastaviti svoje milosrdničko djelovanje u bolnici dana 3. siječnja 1932. godine osnovana je provincija sa sjedištem u Rijeci i stavljena pod zaštitu Majke Dobrog Savjeta.

Nakon Drugoga svjetskog rata djelovanje sestara u bolnicama svedeno je na najmanju moguću mjeru, ali se otvorilo novo polje rada – apostolat po župama: katehizacija, vođenje crkvenog pjevanja, vođenje domaćinstava na župama. Također, započinju djelovati u domovima za starije i nemoćne.

Godine 1985. godine sestre proširuju svoje socijalno-karitativno djelovanje preuzimanjem službe u Caritasu Riječke nadbiskupije, a od 1994. vode Caritasov Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana“. Tijekom Domovinskog rata sestre su ulagale velike napore kako bi pružile pomoć i podršku najpotrebitijima, a u to vrijeme i mnogim prognanicima i izbjeglicama. Na molbu roditelja, koji su željeli upravo njima povjeriti na odgoj i čuvanje svoju djecu, otvorile su 1987. godine dječji vrtić „Zvjezdica mira“ u Rijeci. Sestre od 1991. godine djeluju i u školama, a prepoznatljive su po svom radu sa siromasima i beskućnicima, napose u Kući utočišta u Rijeci.

Molitve Majci Dobrog Savjeta

Litanije Majke dobrog savjeta Gospodine, smiluj se. Kriste, smiluj se. Gospodine, smiluj se. Kriste, čuj nas. Kriste, usliši nas. Oče nebeski, Bože, smiluj nam se. Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se. Duše Sveti, Bože, smiluj nam se. Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se. Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas. Majko Utjelovljene Riječi,   …

Pogledajte stranicu »